Новата администрация на президента на САЩ Джо Байдън се включва в международните преговори за световната икономика и другите богати нации очакват решително скъсване с политиката "Америка на първо място" на бившия държавен глава Доналд Тръмп.

Министърът на финансите Джанет Йелън ще се присъедини днес към колегите си от Г-7 за онлайн заседание, на което вероятно ще бъдат подновени обещанията за мащабни стимулиращи програми в помощ на икономическото възстановяване от ковид-кризата, предаде Ройтерс.

Това ще бъде първото заседание на Г-7, откакто Байдън пое поста, допълва БТА. На него ще бъде направен и опит за съживяване на продължителните усилия за решаване на проблема с данъчното облагане на дигиталните гиганти, много от които са американски като Амазон (Amazon) и Гугъл (Google).

На срещата се гледа като на тест за възобновената ангажираност на Вашингтон по въпроса, след като Тръмп на практика блокира възможността за сделка.

Великобритания, която ще председателства заседанието, посочи, че то ще предостави възможност за намиране на глобално решение на тежкия удар, нанесен на световната икономика от пандемията.

Представителите на седемте най-развити икономики в света ще обсъдят как най-добре да работят по глобалното възстановяване от Ковид-19, включително чрез подкрепа за работниците и бизнесите в краткосрочен план и същевременно гарантиране на фискална устойчивост в дългосрочен, посочи източник.

Групата включва САЩ, Великобритания, Япония, Франция, Германия, Италия и Канада. Към дискусиите ще се присъединят ръководителите на централните банки на тези страни и на Европейската централна банка.