Парижката опера отчете печалба за 2023 г., което се случва за първи път от 2017 г., благодарение на "завръщането на публиката" и рекорден брой посетители, предаде АФП, като цитира френската културна институция.

Миналата година институцията генерира печалба от 2,3 млн. евро, благодарение на завърналата се публика (68 млн. продадени билета), историческото ниво на приходите от посещения в опера "Гарние" (1,2 млн. посетители), увеличаване на средствата от спонсори и ограничаване на разходи, отбелязва АФП.

"Това е ясно подобрение на ситуацията", заяви директорът Александър Неф на пресконференция, цитиран от БТА.

Институцията обяви богата програма от събития за предстоящия сезон, като цените остават почти непроменени (от 10 до 220 евро).

По-специално, прологът от трилогията "Рейнско злато" на Рихард Вагнер ще бъде поставен от испанеца Каликсто Биейто.

Гръцко-руският диригент Теодор Куренцис ще дирижира "Кастор и Полукс" от Жан-Филип Рамо.

Александър Неф, който наскоро беше преназначен за втори мандат до 2032 г. по решение на френския президент Еманюел Макрон, също така обяви, че ще започне "процес" за "наемане на нов музикален директор възможно най-скоро". Постът е вакантен след изненадващото напускане преди година на венецуелеца Густаво Дудамел, отбелязва АФП.

В областта на танцовото изкуство израелката Шарон Еял е единствената жена хореограф сред 15-те балета, включени в програмата.

На въпроса за липсата на равнопоставеност между половете, танцовият директор на Парижката опера Хосе Мартинес отговори: "Това ще се случи и ще бъде постигнато през следващите сезони".