Световната пандемия доведе до драстичен спад на парите, които изпращат у нас българите, работещи в чужбина. По традиция тъкмо за коледните и новогодишните празници се разчита на средства от емигранти, но тази година ситуацията е различна, предаде bTV.

Данните на Българската народна банка показват, че през третото тримесечие на годината преводите у нас спадат почти 10 пъти - от 303 милиона евро през 2019 г. до под 38 милиона евро през 2020 г. 

Ако от януари до септември миналата година у нас са изпратени 940 милиона евро, то през тази година за същия период сумата е малко над 300 милиона евро. Най-сериозен е спадът на парите от Германия - минус 132 милиона лева, парите от Съединените щати намаляват с почти 120 милиона.

За икономистите спадът е очакван - заради силно засегнатите икономики по целия свят и това, че кризата удари най-много нискоквалифицираните емигранти.

"Дори и да има някакво подобрение, да се увеличат потоците, няма да се достигнат нивата от 2019 г. Дори и през следващата година тези семейства, които са разчитали на подобни приходи, ще трябва по някакъв начин да се нагодят към новата ситуация", посочи Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.