Делът в световното богатство, притежаван от милиардери, се е увеличил рекордно по време на пандемията, предаде Ройтерс, като се позова на разпространено днес проучване.

Според Доклада за неравенството по света, изготвен от експерти в сферата на социалните науки, през 2021 г. милиардерите владеят 3,5 процента от глобалното богатство на домакинствата спрямо малко над 2 процента преди началото на пандемията през 2020 г.

Ковид кризата е задълбочила неравенството между свръхбогатите и останалата част от населението, посочва водещият изследването Люка Шансел и допълва, че богатите страни са използвали сериозни финансови лостове, за да не допуснат рязко нарастване на бедността, но това не важи за по-бедните.

Докладът сочи, че 520 000 души, или 0,01 на сто от най-богатите хора по света, са увеличили дела си до 11 процента от световното богатство срещу 10 процента преди година. Влизащите в тази категория домакинства притежават авоари над 16,7 милиона евро.

Според годишния списък на милиардерите на "Форбс" тази година в него влизат 2755 души с общо богатство от 13,1 трилиона долара в сравнение със "само" 8 трилиона долара през миналата година.