Не се очаква икономиката на Европейския съюз да се възстанови преди 2022 година. Това става ясно от Есенните икономически прогнози на Европейската комисия, публикувани днес.

Предвижда се брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз да се свие със 7,4% до края на 2020 г., преди да нарасне с 4,1% през 2021-а и с още 3 процента през 2022 година.

За еврозоната се очаква съответно спад от 7,8 процента и последващ растеж от 4,2 процента и 3 процента.

"Икономическото влияние на пандемията от коронавируса показва значителни различия в отделните страни-членки, като същото важи и за перспективите за възстановяване. Това е отражение на разпространението на вируса, строгостта на обществените мерки, въведени за ограничаване на епидемията, структурния състав на националните икономики и силата на отговора, даден от националната политика", се отбелязва в прессъобщение на ЕК, предаде БТА. Прогнозите са съпътствани от голяма доза несигурност, подчертават от Брюксел.

"Втората вълна на пандемията разбива надеждите ни за бързо възстановяване, коментира заместник-председателят на ЕК Валдис", цитиран от АФП. 

Според Еврокомисията натиск върху перспективите за растеж оказват, както несигурното развитие на пандемията, така и неизвестността около излизането на Великобритания от единния пазар на ЕС.

Очакванията са до края на годината съвкупният държавен дълг на валутния съюз да надхвърли 100 процента от БВП, заради разходите на страните членки за съживяване на икономиките, дълбоко засегнати от коронавируса.

Дългът на страните, приели единната валута, ще достигне 101,7% от БВП тази година - равнище, което ще се запази през следващите две години. Показателят е особено висок в Гърция (207,1 процента през 2020-а) и Италия (159,6 процента). Прогнозира се френският дълг да достигне 115,9 процента от БВП тази година и да продължи да нараства през 2021-а и 2022 година, отбелязва АФП.