Отстъпки за камиони, които се движат интензивно на територията на България предвижат от МРРБ, в консенсус с браншовите организации. Tова стана ясно след втората среща в ресорното ведомство, на която се реши да се сформира експертна комисия с представители на всички страни. Отстъпките може да стигнат до 30% от тарифата, като ще се ползват както от български, така и чужди превозвачи, съобщи зам.-министър Николай Нанков. По думите му се обсъждат процентови намаления от 10% за изминаващите над 5000 километра месечно, 20% за минаващите над 7500 километра месечно и 30% за тези, минаващи над 10 000 км месечно. 

"Абсолютно сме за подобен подход", категоричен е зам.-министър Нанков. 

Експлоатацията на трафик тол системата ще започне на 16 август. От първите тестове ще може да се направят конкретни изчисления за тарифите и обхвата на пътища, стана ясно на пресконференцията. Стартово ще се започне с 12-14 стотинки на километър за камиона над 12 тона с 3 оси. 

"Тези пари няма да се събират от превозвачите до март догодина, когато започва търговската експлоатация на тол ситемата. Времето между 16 август и Нова година ще служи на Националното тол управление и на превозвачите, за да преценят дали това е най-удачната тарифа. След това тя ще влезе в сила с акт на Министерския съвет", заяви Николай Нанков.

Таргетирането и обхватът на пътищата са двете основни теми, по които са коментирали днес браншовите организации и министерството във връзка с въвеждане в експлоатация на тол системата. 

Снимки: Иван Григоров

"Взехме решение да се създаде експертна група. Колегите от транспортния бранш ще номинират няколко представители, за да можем да продължим напред. Скоро започва монтажът на подземните кантари, които заедно с камерите ще имат възможността да измерват тонажа на превозните средства в реално време", добави министърът. 

Към момента са инсталирани 80% от камерите, които ще обслужват тол системата.