Общо 407 души са арестувани при мащабна операция Опсон 9 (Opson IX) на Интерпол и Европол между декември 2019 и юни 2020 година срещу контрабанда на опасни за здравето храни, напитки и медикаменти, съобщи Интерпол. Операцията се провежда традиционно от двете полицейски организации.

Операцията е проведена в 77 страни, включително и в България. Иззети са над 12 000 тона стоки на стойност 40 милиона долара. Разбити са 19 мрежи на организираната престъпност.

Сред конфискуваните стоки са заразени с бактерии млечни продукти, месо от незаконно заклани животни и фалшиви медицински продукти.

В България е проведено разследване от полицията и Агенцията по безопасност на храните, като в незаконен склад е открито сирене, съдържащо бактерии Ешерихия коли (E.coli). Конфискувани и унищожени са 3,6 тона млечни продукти, предназначени за производство на сирене.

При операцията в Йордания са иззети около 2000 литра енергийни напитки с изтекъл срок на годност и 4500 литра газирани напитки, също с изтекъл срок на годност и над 7 тона развалено мляко и сирене.

В разгара на епидемията от COVID-19 Интерпол е координирала и конфискуването на фалшиви медицински продукти, сред които дезинфектиращ гел и 17 000 фалшиви теста за коронавирус.

В Република Южна Африка в пратка със защитни медицински продукти от Азия са били скрити морски дарове, отбелязва Интерпол.

Всъщност операцията показа как глобалните пътища за разпространение, както законни, така и незаконни, са били повлияни от пандемията COVID-19. Изземването на хранителни стоки с изтекъл срок на годност или такива с променени сроковете на годност, са значително по-големи, отколкото при предишни операции "Опсон" и вероятно това е признак, че престъпниците се възползват от прекъсването на веригите за доставка на храни, причинени от националните ограничения, се казва в съобщението на Интерпол.

В момент, когато в цял свят се полагат усилия за предотвратяване разпространението на Ковид-19, престъпни мрежи разпространяват такива потенциално опасни продукти, което показва твърдото им намерение да трупат печалби, изтъкна генералният секретар на организацията Юрген Щок.

"Мащабът и разнообразието от храни и напитки, иззети по време на тази операция, служат като напомняне на гражданите да бъдат бдителни за това, което купуват, и необходимостта от продължителна бдителност и действия от страна на органите на реда", добави Щок.

Както и при предишни подобни операции, контрабандният алкохол е бил по-голямата част от конфискуваните стоки, на стойност над 20 милиона долара, включително 5000 литра водка, открити в каравана в Норвегия.

Операцията е предотвратила да бъдат пуснати в продажба и други фалшиви стоки, сред които козметични продукти, облекло, обувки, тютюневи изделия и електроника на обща стойност 3,1 милиона долара.

"Във времена на криза престъпниците винаги търсят нови начини да злоупотребяват с потребителите и да увеличават незаконната си печалба в ущърб на обществената безопасност. Предлагането на фалшиви храни и храни извън стандартите е не само измама за потребителите, но и може да представлява значителна заплаха за тяхното здраве. Нашата годишна операция Opson показва на деветата си година, че сътрудничеството между органите на реда, регулаторните органи и частния сектор е от решаващо значение за защита на потребителите и бизнеса от вредите, които престъпниците се опитват да сложат в нашите чинии", каза изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол.