Премиерът Бойко Борисов, заедно с транспортния министър Росен Желязков инспектираха днес новите мотриси и обновените вагони на БДЖ. Посещението им бе излъчвано на живо във Фейсбук профила на министър-председателя.

"Близо милиард дългове на БДЖ са изплатени", изтъкна Борисов.

"За първи път от 1986-а купуваме нови локомотиви - електрически", обясни Росен Желязков. Като допълни, че това е началото на обновлението на тяговия състав. По думите на министъра около 220 млн. е европейското финансиране за тази цел.

Според думите на Борисов, цитирани от БТА, разликата между новите и старите локомотиви е като между "Москвич" и "Мерцедес".

По време на срещата стана ясно, че в страната ще има 100 рециклирани вагона, като от тях вече 15 са в движение. Предстои покупката и на чисто нови 40 вагона, които ще бъдат предназначени също предимно за дългите маршрути.

"Рециклирането е три пъти по-евтино от закупуването на нов вагон", обясни министърът на транспорта.

Обновените в български заводи вагони са енергоспестяващи и напълно ремонтирани, обясниха от ръководството на БДЖ и допълниха, че тоалетните са подменени, а подът в мотрисите не е хлъзгав. Вагоните са снабдени и с интернет. 

Транспортният министър обърна внимание, че обновяването на локомотивите и вагоните трябва да става паралелно с развитието инфраструктурата в страната. Той добави, че за следващия програмен период ще се обърне специално внимание на инфраструктурата в Северна България. Желязков отбеляза, че трябва да се развие инфраструктурата във Видин, пътя към София, Русе - Велико Търново, връзката между Южна и Северна България. Трябва да се развият жп връзките в Мездра, Горна Оряховица.