От началото на март няма никакви сделки на Софийската стокова борса. Всеки казва, че изчаква да види държавата на колко ще купува, съобщи изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов в "Денят започва" по БНТ.

Пазарът вървеше доста предвидимо до Нова година, естествено пшеницата започва да поскъпва през зимата и през декември - януари започна едно поскъпване. Някъде към края на февруари, когато започна и войната в Украйна, рязко цените тръгнаха нагоре. Украйна престана да дава котировките, тъй като борсата й спря да работи, допълни Симов.

По думите му, последните 2-3 дни се намираме в период от леко поевтиняване, но скокът от 30% след войната в Украйна не може да бъде компенсиран. Това ще стане възможно с прибирането на новата реколта.

Аз лично очаквам тези цени да тръгнат леко надолу в края на април и особено през май, обясни Симов.

Ние в Черноморския басейн ще усетим по-засилено търсене, тъй като Украйна не може да изнася. Това е шансът на българските търговци сега да успят да изнесат по-големи количества зърно, за да се внесат свежи пари. Чуваме, че и държавата ще се появи като купувач, а това са добри новини за българските търговци, обясни Симов.

Торовете са необходими за едно нормално производство на зърно, по-скоро проблемът е в цената на природния газ, допълни той.

Според него торенето на пролетниците ще е малко по-скъпо, но торове се произвеждат и в България и производителите гарантират, че ще има достатъчно торове.

На 1700 долара за тон е замръзнала цената на олиото през последните дни след много рязкото качване. Това показват данните от най-голямата борса в Ротердам.

При прекалено голям скок на цената дори се прекратява търговията, за да се успокои положението, обясни Симов.

Украйна произвежда над 30 млн. тона слънчоглед и тя е най-големият износител, затова сега суровината слънчоглед поскъпва. Ние не сме зависими от слънчогледа в Русия и Украйна, категоричен е Симов.

Според него обаче, в световен аспект ще има недостиг на слънчоглед, докато в България има слънчоглед и проблем с олиото нямаме. Тепърва се сеят слънчогледът и царевицата, които се жънат през септември. Надявам се реколтата да е добра, допълни Симов.

Това, което може да спре цените на олиото, е по-слабото търсене, защото няма недостиг на олиото, категоричен е Симов.

Той подчерта, че трябва да пазаруваме от магазините само това, което ни трябва, а не да се презапасяваме.

Симов е категоричен, че растящата инфлация ще остави своя отпечатък и върху цените на основните стоки у нас. Затова сега е моментът да изнасяме, за да има възможност да компенсираме.