Средствата за възстановяване след COVID трябва да бъдат изразходвани бързо от държавите-членки, които вече се борят за степента им на усвояване. Председеталят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по климата Франс Тимерманс трябва да популяризират наличната помощ. Това препоръчва в свой анали Брук Райли, ръководител на екипа по въпросите на ЕС в датската компания Rockwool Group, световен лидер в строителната изолация, цитирана от Euractiv.

Никога досега не е трябвало да се изразходват толкова много пари, толкова бързо и от толкова малко хора - ако Уинстън Чърчил беше жив днес, той вероятно би казал това за фондовете за възстановяване на ЕС.

Във фонда "Следващо поколение ЕС" (Next Generation) ще има до 750 млрд. евро, но парите ще бъдат недостижими, ако не бъдат изразходвани до крайния срок в края на 2026 г., и контрапродуктивни, ако не дава приоритет на климатичните действия.

Факт е, че събирането на пари е много по-лесно, отколкото тяхното разумно харчене. Бюджетната дирекция на Комисията вече заема милиарди при почти нулеви лихвени проценти за подпомагане на безработицата. Набирането на средства за възстановяване ще бъде същото, само че в още по-голям мащаб.

Вярно е, че германският конституционен съд задържа официална ратификация на средствата за възстановяване. Но институцията пое по същата линия и за програмата за спешно овладяване на пандемията на Европейската централна банка, която така или иначе продължи. Рано или късно парите ще бъдат налични.

И в това се крие проблемът. Държавите-членки вече се борят да усвоят своя дял от стандартния седемгодишен бюджет на ЕС. Как ще се справят с 60% увеличение на финансирането?

Много от тях ще зависят от т. нар. "техническа помощ", която е един ноложилите се евро-жаргони, но в основата си всичко е свързано с хората. Ако искате да удвоите размера на вашата програма за обновяване на сгради или възобновяема енергия, имате нужда от повече чиновници в министерствата и градовете. Нуждаете се от повече хора, които помагат на домакинствата и бизнеса да кандидатстват за субсидии и да намерят квалифицирани работници. Имате нужда от повече работници.

Това може да изглежда очевидно. Но до преди около три седмици беше изключително трудно да се изразходват средствата за възстановяване на ЕС за техническа помощ. Какво се е променило?

Първо, специалната работна група на ЕК - RECOVER (възстановяване) - преработи официалните насоки за финансиране на техническата помощ. До промяната страните трябваше да разпределят средства за всеки отделен проект - тоест отделен бюджет за всички проекти във всеки от националните планове за възстановяване.

Това беше твърде сложно. Като се има предвид бързането с изготвянето на планове за възстановяване за края на април и борбата за изготвяне на допустими проекти, техническата помощ не получи приоритет. И дори да беше, щеше да бъде разделен на стотици различни инициативи. Сега страните могат да създадат хоризонтални бюджети за техническа помощ и да харчат парите горе-долу, както сметнат за добре. Това е решаваща разлика.

Второ, има все повече подкрепа на ниво ЕС, за да се помогне на страните да използват нови бюджети за техническа помощ. Съществува дирекция REFORM (реформа) на ЕК с над 100 милиона евро годишен бюджет, за да предоставя на министерства и други кандидати експертна консултация. Съществува консултативният център на ЕС (EU Advisory Hub), който е преоткрит като нещо подобно на паневропейски център за подкрепа за разработване на проекти.

3e-news.net