Богатите и индустриализирани държави от Г-7 дължат на по-бедните страни около 13 трилиона долара неизплатена помощ за развитие и за подкрепа в борбата с климатичните промени, заяви днес хуманитарната организация "Оксфам" (Oxfam) преди срещата на върха на Групата на седемте, която ще се състои от 19 до 21 май в японския град Хирошима, предаде ДПА.

Вместо да изпълняват задълженията си, страните от Г-7 и техните банки изискват изплащане на дългове в размер на 232 милиона долара на ден, подчерта организацията.

"Богатите страни от Г-7 обичат да се представят като спасители, но на практика прилагат смъртоносен двоен стандарт - играят по едни правила, докато бившите им колонии са принудени да играят по други", заяви временният изпълнителен директор на "Оксфам" Амитаб Бехар, цитиран и от БТА.

Богатият свят е длъжник на Глобалния Юг. Дължи му помощ, обещана преди десетилетия, която обаче така и не е дадена - за огромните разходи от щетите, нанесени на климата с безразсъдното изгаряне на изкопаеми горива, за огромното богатство, натрупано от колониализма и робството, допълни той.

"Оксфам" заяви, че срещата на върха (на Г-7) се свиква във време, белязано от масово орязване на заплатите на работниците, рязко покачване на цените на храните и увеличаване на глада по света.

За пръв път от 25 години крайното богатство и крайната бедност нарастват едновременно, допълва организацията.

Страните от Г-7 нарушиха обещанието си да отпускат по 100 милиарда долара годишно за подпомагане на по-бедните страни да се справят с изменението на климата, а според изчисленията въглеродните им емисии са причинили загуби и щети за 8,7 трлн. долара в страните с ниски и средни доходи, отбелязва "Оксфам".

През 1970 г. богатите страни обещаха да отделят 0,7 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) годишно за помощ за развитие. Но 4,49 трлн. долара така и не бяха предоставени, което е над половината от обещаното.

"Тези пари можеха да променят ситуацията. С тях можеше да се плати за училищно образование на децата, за болници и животоспасяващи лекарства, за достъп до вода, за по-добра инфраструктура, за селско стопанство и продоволствена сигурност и за много други неща", каза Бехар.

"Г-7 трябва да изплати дълговете си. Тук не става дума за добра воля или благотворителност, а за морален дълг", допълни той.