Около 22 милиона лева ще е средната цена на километър от бъдещата магистрала между Русе и Велико Търново. Това стана ясно, след като бяха отворени ценовите оферти на допуснатите кандидати в обществената поръчка за изработване на технически проекти и строителството на първите 75,6 км от аутобана.

Тръжната процедура е в две обособени позиции - в първата позиция е участъкът от Русе до Бяла, с дължината малко над 40 км., във втората позиция е обходът на Бяла, с дължина малко над 35 км, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Отсечката от Русе до Бяла ще започва на 3 км източно от Дунав мост при Русе при пътен възел с пътя Русе - Силистра и ще завършва непосредствено след пътния възел с пътя Русе - Велико Търново.

Три са отворените ценови оферти за позиция едно:

• ДЗЗД "ХЕМУС-16320", с участници: "Инфра Експерт" АД, "Автомагистрали - Черно море" АД, "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД и "Трансконсулт-22" ЕООД - 876 525 100,64 лв.;

• "ХВП - ЯБЛАНИЦА" ДЗЗД, в което са: "Хидрострой" АД, "ВДХ" АД и "Пътстрой Бургас" ЕООД - 927 033 586,80 лв.;

• ДЗЗД "АМ РУСЕ ТЪРНОВО", с участници: "Европейски пътища" АД, "Грома Холд" ЕООД, "Водно строителство - Благоевград" АД, "Автомагистрали Хемус" АД и "Пътпроект 2000" ООД - 985 106 768,65 лв.

Обходът на Бяла ще започва непосредствено след пътния възел с пътя Русе - Бяла и ще завършва след пътния възел с пътя Гара Бяла - Плевен.

Три са отворените ценови оферти за позиция 2:

• ДЗЗД "ХЕМУС-16320", с участници: "Инфра Експерт" АД, "Автомагистрали - Черно море" АД, "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД и "Трансконсулт-22" ЕООД - 762 914 306,01 лв.;

• "ХВП - ЯБЛАНИЦА" ДЗЗД, в което са: "Хидрострой" АД, "ВДХ" АД и "Пътстрой Бургас" ЕООД - 709 025 644,85 лв.;

• ДЗЗД "АМ РУСЕ ТЪРНОВО", с участници: "Европейски пътища" АД, "Грома Холд" ЕООД, "Водно строителство - Благоевград" АД, "Автомагистрали Хемус" АД и "Пътпроект 2000" ООД - 660 425 563,84 лв.

Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км

и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" проектът за изграждане на Автомагистрала "Русе - Велико Търново" да бъде включен за финансиране от програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 г.

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при Русе, при пътния възел с пътя Русе - Силистра, и ще достига до Дебелец, където трафикът се разделя на две в посока Прохода на Републиката и прохода "Шипка". Обществената поръчка е обявена въз основа на изработен и одобрен идеен проект, според който проектният габарит на автомагистралното трасе е Г27, с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

На цялото трасе се предвижда изграждането на редица големи съоръжения - 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла - Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и осем площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите проекти ще бъде прецизирано местоположението, броя, вида и дължината на големите съоръжения.

Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе - Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти. С изграждането на магистралата броят на катастрофите по направлението ще намалее, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, посочват от АПИ.

Изграждането на автомагистралата от Русе до Велико Търново е сред приоритетните обекти. С построяването й ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик, ще се повиши безопасността на движението и транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места. Магистралата ще бъде основната връзка, свързваща моста над река Дунав при Русе с Велико Търново, с пътя Коритна - Севлиево - Велико Търново - п.в. "Белокопитово" на АМ "Хемус", с пътя Гара Бяла - Плевен - Коритна - Ботевград и бъдещия участък от АМ "Хемус" край Велико Търново.