Въпреки наближаването на важен европейски краен срок френската държава и местните власти все още не са осигурили цялостното финансиране на проучванията за френския участък от жп линията Лион-Торино, предаде Франс прес. Дебатите по този проект продължават 30 години след началото му.

Общият бюджет за "предварителните проучвания по проекта" за тази трансалпийска високоскоростна жп линия е 220 милиона евро, предназначени основно за релсовите пътища от френска страна, както и за железопътния обход на лионската агломерация (CFAL-Nord).

ЕС е готов да финансира проучвания за малко над 90 милиона евро, при условие че Франция депозира необходимите документи по проекта до 31 януари, което означава че до тази дата Париж трябва да постигне споразумение за финансиране.

Една седмица преди крайния срок липсват 40 милиона евро, според информиран източник. Половината от тази сума би могла да бъде поета от държавата, която вече мобилизира почти 65 милиона евро. За останалата част се търси помощта на дузина от местните власти - агломерации, департаменти и региони.

Поредната среща между представители на държавата и местните власти миналата седмица не приключи с окончателно решение.

"Тези дискусии текат от седмици и месеци, като се надяваме те да прераснат в окончателно споразумение до края на месеца", уверява френското министерство на енергийния преход, което отговаря за транспорта след последните структурни промени в правителството. "Това е важна стъпка за продължаване на проекта", тъй като проучванията ще позволят да се определи окончателния маршрут на линията от френска страна.

Строителството на жп инфраструктурата от тази страна на границата е инвестиция от порядъка на 10 милиарда евро (стойност за 2020 г. без отчитане на инфлацията - бел. АФП), според неофициална оценка на транспортното министерство.

Общата стойност на високоскоростната жп линия Лион - Торино през 2022 г. се оценяваше на 12 милиарда евро. През 2012 г. Сметната палата в Париж я изчисли на 26,1 милиарда евро, като оттогава не е оповестена никаква нова оценка.

По отношение на финансирането на проучванията регион Оверн-Рона-Алпи обяви в средата на ноември, че ще предостави 13 милиона евро или "приблизително една трета от това, което се очаква от местните власти".

"Никога не съм избягвал темата", заяви пред АФП председателят на региона Лоран Вокие, подчертавайки, че вече е предложил допълнителните 2 милиона евро за проекта.

Той изтъкна, че общината му е допринесла най-много от финансова гледна точка за проекта, препращайки въпроса към държавата, но и към екологични агломерации - от Лион до Гренобъл и Шамбери.

Метрополията на Лион признава, че трансалпийската линия не й е приоритет за разлика от железопътния обход на агломерацията, който се смята за ключов за товарния трафик, в момента преминаващ през града и регионалната влакова мрежа.

Метрополията възнамерява, в рамите на дискусиите и при определени условия, да вложи до 5 милиона евро в железопътния обход, който е част от общия релсов път Лион - Торино. Това заяви пред АФП президентът на метрополията на Лион Брюно Бертран.

Проектът за високоскоростната линия между Лион и Торино цели да намали транспортирането на стоки с камиони през Алпите в полза на жп връзката и да намали наполовина времето за пътуване на пътниците, като разстоянието от Торино до Лион ще се изминава за по-малко от два часа.

Той е разделен на три части: релсов път във Франция (150 километра) и в Италия (60 км) и основен тунел Мон-Сени (57,5 км), който ще се превърне в най-дългия жп тунел в света.

В края на 2022 г. италианското правителство отдели 750 милиона евро за релсовите пътища, свързващи Торино с основния тунел.

От френска страна обаче все още не е взето решение за маршрута на жп линията до тунела. Последните препоръки на Съвета по инфраструктурна ориентация обезпокоиха привържениците на проекта със сценарий, който предполага да се отложи френския маршрут от проекта до средата на 2040 г.

Противниците на високоскоростната линия Лион - Торино критикуват проекта, определяйки го като "фараонски" и "пагубен" за околната среда, биоразнообразието и водните ресурси. Според поддръжниците му той ще допринесе за декарбонизацията, изтегляйки над 1 милион камиони от пътищата в региона.