Ако България изпрати в Европейската комисия проекта на Плана за възстановяване преди края на септември, няма да има опасност за плащанията през тази година, каза в минутите за парламентарен контрол вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост не са застрашени, ще започнем да ги получаваме, когато той е одобрен, каза Пеканов. Тече оптимизация на цялостната картина по проектоплана и съм готов на последващи дискусии. Министерският съвет в момента е трудно да предложи нови решения, защото те са в сферата на върховенството на закона и бъдещето на въглищните райони. Затова казах, че съм готов на дискусии какво може да се обещае и да се изпълнява, защото в Брюксел питат дали политическите партии са готови да се обвържат с нашите предложения, каза още вицепремиерът.

Включените още 170 млн. лева в Плана в помощ на земеделието са буфер, каза Атанас Пеканов. Още не знаем точната стойност на парите, които ще получим по Плана за възстановяване. Те ще са в порядъка на 12.6 - 12.8 млрд. лева. Сумата зависи от спада на БВП и нивото на безработица, посочи Пеканов.