Агенцията за обществени поръчки трябва да извършва предварителен контрол, да прави типови договори, така че да не може всеки да си измисля правила и да взема от фирмата на любимия си братовчед, както и да прави последващ контрол на големите поръчки - това са около 200-300 поръчки на година у нас.

Тази визия за работата на агенцията представи от парламентарната трибуна вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, в отговор на въпрос от депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев за опита на новоназначения директор на ведомството Георги Николов. Николов пое управлението на Агенцията за обществени поръчки на 2 февруари.

Според финансовия министър Агенцията за обществени поръчки не си е вършила работата през последните години. Той посочи, че едва 21 души са отговаряли за проверката на около 14 хиляди поръчки за година, и попита дали това е възможно.

Асен Василев аргументира избора на Георги Николов с опита му в частна компания да работи с доставчици, да прави типови договори и да подсигури, че ще има повече от един кандидат, когато се дават оферти. Това ще бъде задачата му като директор на агенцията, както и да се гарантира, че ще купуваме евтино и качествено, обясни Василев.

От своя страна депутатът Христо Гаджев посочи, че не се вижда промяна в административния капацитет на агенцията, след като управляващите смятат, че няма достатъчно служители.

"Позволете ни да си имаме своите опасения, че новите хора от А отбор може би ще се окажат доста по от Б отбор", заяви Гаджев.

А вицепремиерът отговори така:

"Не знам дали ще са А отбор или Б отбор, но със сигурност няма да проспят инхаус процедурите и да зададат методическо указание, чак след като Министерството на финансите им каже, че трябва да го направят".