Общата бизнес активността в еврозоната продължава да отслабва и през април с оглед на ново силно свиване на промишлената активност в Германия при известна стабилизация на сферата на услугите, показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през март до 51,3 пункта от 51,6 пункта месец по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за слабо повишение до 51,8 пункта. Това е трето най-ниско ниво на индекса от ноември 2014-а година насам и е нов сигнал, че частният сектор в еврозоната остава в едно от най-слабите си нива на експанзия от пет години насам.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор, се повиши слабо до 47,8 пункта, но след като през март удари 7-годишно дъно от 47,5 пункта (най-ниско ниво от април 2013-а година) и при осреднена прогноза за подобрение до 48,0 пункта. По този начин индексът остава на негативна територия (под важното ниво от 50 пункта) за трети пореден месец, което е ясен знак за задълбочаване на тенденцията на свиване на активността в промишлената сфера.

В същото време аналогичният индекс за сферата на услугите се понижи през април до 52,5 пункта от 53,3 пункта през март и очаквания за индекс на ниво от 53,1 пункта.

"Данните допринасят за притесненията, че икономиката на еврозоната не успяла да се възстанови убедително след еднократните негативни фактори, които забавиха бизнес активността в края на миналата година, и продължава да показва само много скромна експанзия с оглед на по-бавното нарастване на световното търсене и потиснатите икономически настроения", заяви Крис Уилямсън, който е главен бизнес икономист в компанията IHS Markit.

Основна причина за поредното слабо бизнес проучване на агенция Markit продължава да бъде рязкото свиване на промишлената активност в Германия и макар и по-умереното понижение на промишлената активност във Франция.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се повиши през април до 52,1 пункта от 51,4 пункта през март (най-ниско ниво от юни 2013-а година) при очаквания за по-скромно подобрение до 51,7 пункта. Индексът, оценяваща промишлената активност, се повиши до 44,5 пункта, но остава недалеч от неговото многогодишно мартенско дъно на ниво от 44,1 пункта (най-ниско ниво от август 2012-а година насам), като това представлява свиване на промишлената активност в Германия за четвърти пореден месец (индекс под важното ниво от 50,0 пункта) до

Активността в германската сфера на услугите обаче продължава да се разширява, нараствайки през април до 55,6 пункта от 55,4 пункта месец по-рано.

"Според данните за април, общата картина за частния сектор в Германия се е променила много малко, като отново има силен растеж в сферата на услугите, който продължава да противодейства на слабата експортно-ориентирана промишленост", посочи Фил Смит от IHS Markit. "Слабите увеличения на подиндексите, отчитащи производство, новите поръчки и заетостта през април, доведоха до първото от девет месеца насам повишаване на промишления PMI, но въпреки това той остава в най-ниските си нива от средата на 2012-а година", допълни той.