Нов етикет ще гарантира местния произход на колбаси, консерви и други продукти, произведени със суровини от Румъния. Продуктите с марката "DOR", т.е. "De Origine Romania" ("С румънски произход") обаче ще бъдат по-скъпи, опасяват се производители и потребители в хранително-вкусовата промишленост. Инициативата все още е на етап законопроект в парламента, съобщава вестник "Адевърул", цитиран от БТА.

Производителите, които ще кандидатстват за специалния етикет, трябва да докажат, че всички използвани съставки са от Румъния.

"Точно тук ще е най-големият проблем", смята Константин Фрузиною, който произвежда пресни и сухи колбаси за бакалии в целия регион. Казва, че този асортимент например няма да може да покрие всички критерии.

"Добре е да знаете, че ние нямаме фабрика за черва. Пазарът е в Китай, Пакистан, Индия", обяснява Константин Фрузиною.

Според него хранителните продукти, обозначени с новия етикет, ще бъдат нишови и съответно много по-скъпи от онези, които не са сертифицирани с DOR, тъй като суровините от Европейския съюз са по-достъпни. "Свинското месо от Румъния е по-скъпо, а говеждо е почти невъзможно да се намери", коментира местният производител.

По негови изчисления всичко - и свинско, и телешко, и овче, и подправки - ще е поне с 50% по-скъпо от това, което се внася. "Не можем да се мерим с Германия, Испания, Полша, които имат много големи субсидии, имат огромни кланици", убеден е Фрузиною.

Законодателната инициатива е на Флориан Думитру, депутат от управляващата Национално-либерална партия, и вече е получила подкрепата на 80 депутати от НЛП. Те са убедени, че проектът ще задоволи интересите както на местните производители, така и на потребителите, а сертификатът DOR ще бъде повод и за национална гордост.