Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка, щом става дума за еврозоната. Това каза пред bTV бившият министър на икономиката Николай Василев по повод думите на Емил Караниколов, който заяви вчера, че пътят на България към "чакалнята" на еврозоната е свободен, след като последният проблем е решен - капиталовата ликвидност на една от банките у нас.

"Ако не беше свързано с влизане в чакалнята на еврозоната, и държавата влиза в частен бизнес, щях да кажа, че не е добра идея, в конкретния случай става дума за стабилизиране на една от банките с повече капитал, което е очакване от страна на партньорите в еврозоната. Това е добра новина от гледна точка на еврозоната", обясни Василев.

Доста е стабилна банковата ни система, сега ще стане още по-стабилна, обясни той.

Според него 2009 г. сигурно сме били толкова близо, колкото сега до еврозоната.

"Дори и да е малко под въпрос България за инфлацията, по всички други критерии има медали, например по показателя дълг по БВП имаме сребърен медал в цяла Европа сега, както беше през последните повече от 10 години", коментира още Василев.

Нивото на инфлацията у нас не отговаря на изискванията за въвеждане на еврото. Това става ясно от доклада на Европейската централна банка, който анализира икономиките на страните в съюза, извън еврозоната. В същото време от Франкфурт отбелязват, че България напредва по пътя към въвеждането на единната европейска валута.