Кризата с коронавируса ще потопи германската икономика, но и европейската, в тежка рецесия. Поне това е мнението на Габриел Фелбермайр, президент на Института за световна икономика в Кил (IfW), цитиран от Инвестор.

"Страхувам се, че тази рецесия ще бъде майката на всички рецесии", казва Фелбермайр пред Handelsblatt, цитиран от Инвестор.

Фелбермайер изчислява: "Ако икономическата активност в Германия се намали наполовина само за месец, това струва четири процента от икономическия растеж на годишна база, а при два месеца - осем процента. Никога не сме преживявали това в мирно време", каза той. 

Той смята, че граничният контрол за хората е грешка. "Това е подценявана опасност", каза той. От месеци има опасения, че първичните продукти и суровини от Китай могат да провалят производството в Германия. "Китай осигурява само десет процента от първичните дейности. За разлика от това повече от половината идват от други страни от ЕС ", каза той.

Икономистът съветва федералното правителство да премахне граничния контрол. "Това изисква труда на много полицейски персонал. И не е насочено към ограничаване на разпространението на вируса ", каза той.

По-добре би било да се заграждат райони с висока степен на зараза, казва експертът.

Той препоръчва ползването на редица инструменти на Шенгенското пространство по отношение на транспорта. Например шофьорите на камиони могат да бъдат проверени на случаен принцип, за да се провери дали са заразени. Няма значение дали заразеното мляко отива в Хамбург от Южен Тирол или от Бавария. Той също така счита, че самият сигнал за граничен контрол е пагубен: "Вирусът сега не се прокрадва от потайни непознати, вече отдавна е тук", каза Фелбермайр.