Над 2,7 млрд. лв. от ДДС са възстановени на бизнеса. Това става ясно от съобщение на Националната агенция по приходите (НАП), според което сумите са върнати след автоматизирана оценка и без необходимост от възлагане на проверка или ревизия.

"Това е възможно благодарение на внедрената преди няколко години информационна система "Контрол", която извършва автоматизиран анализ на постъпилите искания за възстановяване на данъци", уточняват от приходната администрация.

Когато дружеството, подало такова искане, е с ниско рисков профил, няма задължения към бюджета, внася редовно и в срок дължимите данъци и осигуровки, и не на последно място - няма данни за участие в схеми за ДДС измами, софтуерът позволява възстановяване на данък без човешка намеса и без възлагане на проверка или ревизия.

По същия ред, от внедряването на системата досега, на коректни фирми и физически лица, са възстановени над 256 млн. лв. корпоративен данък и почти 61 млн. лв. данък върху доходите.

Специализираният софтуер на НАП насочва вниманието на данъчните към проблемни области и рискови зони и позволява извършването на електронни ревизии. През последните три години НАП е приключила 830 електронни ревизии в страната, които са установили допълнително над 57 млн. лв. дължими данъци и осигуровки.