Инспекторите на НАП започнаха проверки в търговските обекти за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите, съобщи на своята интернет страница приходната агенция.

От вчера всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време. До момента инспекторите са установили, че 135 000 фискални устройства и принтери отговарят на новите изисквания.

От НАП припомнят, че нерегистрираните по ДДС търговци имат срок до края на юни, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила. Използващите софтуер за продажбите трябва да направят това до края на септември. От началото на април потребителите вече могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Андроид. Приложението позволява и регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП с голяма награда 50 000 лв.