Над една четвърт от пестицидите, които се използват в американското земеделие, са забранени в ЕС, а 3 и 2 процента съответно в Китай и Бразилия. Това се посочва в проучване на списание "Енвайърментъл хелт", цитирано от Франс прес.

Става дума основно за хербициди, но също така за инсектициди и фунгициди.

От 374 активни съставки, които са разрешени за земеделието в САЩ през 2016 година, 72 са били забранени в ЕС.

Отделно 2 продукта са забранени едновременно в ЕС, Бразилия и Китай: паракват - опасен хербицид, забранен в Европа от 2007 година - и невротоксичния инсектицид форат, който щатът Ню Йорк не позволява да се пръска от въздуха.

Точно обратното, САЩ забраняват само 2 или 3 пестицида, които са разрешени във всички останали страни.

"Първоначално американският регулатор беше много добре", каза авторът на проучването Нейтан Донли, учен в Центъра за биологично разнообразие към ООН.

Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) беше създадена през 1970 година и бързо забрани някои пестициди.

Според Донли много американци продължават да мислят така и "не си дават сметка до каква степен САЩ са изостанали".

Слабостта на регулатора не зависи истински от политическата власт, било тя републиканска или демократическа, твърди Донли. Проучването спира до 2016 година, последната година от президентството на Барак Обама и не включва случващото се с агенцията при Доналд Тръмп, който сериозно я е отслабил, отбелязва АФП.

Бюрото за пестицидите към Американската агенция за опазване на околната среда е виновно (за тази тенденция - бел. ред.), твърди Донли, който осъжда влиянието на земеделските лобита и производителите на пестициди върху вземащите решения.

"Когато агенцията взема решения, които земеделският сектор не харесва, те се озовават в деликатна политическа ситуация", тъй като бюджетът на Американската агенция за опазване на околната среда се приема от Конгреса, добавя той.