Гърция е навлязла в период на ефективни реформи, икономическата ситуация в страната видимо се е подобрила и скоро ще бъде закрито представителството на Международния валутен фонд (МВФ) в Атина. Това заяви днес гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис след среща с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на гръцкото правителство.

По думите на Мицотакис отношенията между Атина и фонда невинаги са били безпроблемни, но е било постигнато съгласие по важни въпроси като необходимостта през 2021 г. да бъде намален първичният бюджетен излишък на Гърция, тоест превишаването на държавните приходи спрямо разходите, без да се отчитат плащанията по външния дълг. Гръцкият премиер заяви, че е време за дискусия с международните кредитори за намаляване на високите показатели на първичния излишък.

Преди срещата си във Вашингтон с президента на САЩ Доналд Тръмп премиерът на Гърция произнесе реч пред Атлантическия съвет. В нея той потвърди интереса на Атина да се присъедини към програмата за производство и придобиване на американските многоцелеви изтребители "Еф-35". Мицотакис оцени високо военното сътрудничество между Гърция и САЩ.

ТАСС припомни, че на 17 юли м.г. Вашингтон обяви, че започва процедура по изключването на Турция от програмата за производство на този изтребител от пето поколение. Причината е, че Турция е закупила от Русия зенитноракетни системи "Ес-400".

В речта си пред Атлантическия съвет на САЩ гръцкият гост изрази увереност, че предстои увеличаване на американските инвестиции в Гърция.