Министърът на енергетиката Теменужка Петкова излезе при протестиращите миньори от "Мини Марица-Изток". Тя припомни, че преди уикенда е имала среща с миньори и представители на синдикатите и е изразила позицията на министерството и правителството.

Три са основните искания на миньорите. Те искат увеличение цената на въглищата, в момента тя е 77 лева за тон, с поисканото увеличение тя трябва да стане малко над 88 лева. Друго искане на миньорите е увеличение на техните работни заплати, които не са били променяни близо 10 години, както твърдят двата синдиката КТ "Подкрепа" и КНСБ.

Третото искане на протестиращите е да се спаси българският въгледобив.

Министър Петкова отказа на срещата си в петък исканото увеличение с мотива, че поскъпването на цената на въглищата ще доведе и до скок в цените на тока за бита и индустрията.

Тя обаче увери протестиращите, че правителството предприема всички възможни мерки за спасяване на въгледобива у нас.

Световната тенденция е намаляване използването на въглища за производство на електроенергия поради високата степен на замърсяване. Навсякъде по света цените на този енергиен източник падат и се закриват производства, тук искаме увеличение, това не е нормално, коментират експерти.