Регионът на инициативата "Три морета" може да бъде лидер в създаването на новата вълна иновации. Трябва да използваме капацитета на нашите икономики и талантите, които имаме, за да повишим конкурентоспособността на Европа в създаването на иновации в дълбоките технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на бизнес форума на инициативата "Три морета" в Букурещ.

Още снимки вижте тук >>> 

"Всички държави заедно трябва да обединим усилия за привличане на инвеститори, които да повишат конкурентоспособността и капацитета на региона", каза още министър Стойчева. По думите ѝ държавите, участващи в "Три морета", могат да подкрепят развитието на иновациите, като създадат мрежа и сътрудничество помежду си по същия начин, по който го правят за привличане на инвестиции.

"България и Румъния имат добри основи за създаване на високотехнологични иновации и могат да привлекат световни инвеститори", подчерта министърът и допълни, че страната ни привлича инвеститори и чрез Българската банка за развитие и участието ѝ в Инвестиционния фонд на инициативата.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Милена Стойчева разговаря и с вицепрезидента на ЕИБ Тереза Червинска

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Стойчева заяви още, че са необходими инвестиции в цифрови иновации, които да модернизират дигиталната свързаност на региона. "Иновациите, предприемаческото мислене и сътрудничеството са в основата на растежа на всяка държава", каза още тя.

Министър Стойчева изтъкна и, че част от стратегията на правителството и мисия на Министерството на иновациите и растежа е да се изгради мост между научната и развойна дейност и бизнеса. "Капацитетът, който имат нашите университети, трябва да се комерсиализира в бизнеса. Смятаме, че научната и изследователска дейност трябва да бъдат в основата на създаване на иновации, на продукти с висока добавена стойност за икономиката ни. Това е печелившата стратегия както за всяка страна, така и за целия регион", каза още тя.

В рамките на бизнес форума министърът на иновациите проведе работна среща с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Тереза Червинска, с която обсъдиха възможности за привличане на инвеститори в България и страните от Централна и Източна Европа и начини за подкрепа и развитие на бизнеса у нас.

Министър Стойчева разговаря и представители на високотехнологични компании като Майкъл Пунке, вицепрезидент на глобалната публична политика в Amazon Web Services. Двамата обсъдиха бъдещо посещение на компанията в България.

Министър Стойчева с румънския си колега Богдан Иван

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

"Призовавам да погледнете на страната ни като място, където да развивате научната си и развойна дейност, имайки предвид капацитета на Института за изкуствен интелект в София (INSAIT), добре развитата ни предприемаческа и стартъп екосистема и наличните фондове, които да осигурят ресурс", заяви по време на разговорите Стойчева.

Министърът на иновациите проведе среща и с колегата си Богдан Иван, министър на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния, с когото обсъдиха подписването на Меморандум за сътрудничество в сферите на иновациите, дигитализацията, стартъп екосистемата, развитието на високите технологии, цифровата свързаност и научните изследвания, както и други конкретни мерки за сътрудничество между двете държави. Очаква се българският и румънският министри да подпишат споразумението през октомври. В срещите участие взе и заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков.

Министър Стойчева, Майкъл Пунке и зам.-министър Мартин Гиков (д)

Снимка: Министерство на иновациите и растежа