Трябва да сме подготвени за криза с дълбочината на предишната от 2009 г. Тази мрачна прогноза направи пред Нова телевизия бившият финансов министър Милен Велчев.

"Надявам се, че няма да се стигне дотам, но не е изключено", заяви Велчев.

Той е на мнение, че спадът на производството ще е "изключително остър", но изрази и надежда, че ще е кратък.

Според Велчев при подобен спад има два варианта на отговор от държавата.

"Единият е да се намалят лихвите, за да се облекчи финансирането на бизнеса. Този път при нас е затворен заради валутния борд и защото в Еврозоната лихвите вече са на нула и няма накъде да се понижават. Единственият начин да се облекчи кризата е чрез фискални мерки. Тоест държавата или да харчи повече пари от предвиденото, или да намали под някаква форма данъците и осигуровките", смята Милен Велчев.

Той направи прогнозата, че в следващите месеци оборотите на малките и средни предприятия ще намаляват и няма как да си позволят да връщат кредити, а понякога и няма да могат да плащат заплати. Според него възможност е да се намали тежестта на данъчноосигурителната политика върху фирмите.

"Моето мнение е, че трябва да бъде въведена осигурителна ваканция, по аналог с данъчна ваканция. В определен период от време, по-дълъг от 1 месец, фирмите да бъдат освободени от плащане на осигуровки. Не по избор на правителството, а всички фирми", заяви Велчев. Той обаче признава, че тук става въпрос за много пари, които няма да влязат в бюджета. По негови сметки, става въпрос за около 500 милиона лева всеки месец.

"Почти всички фирми ще бъдат засегнати от спад на техните обороти", коментира Велчев.

Запитан дали държавата трябва да тегли заеми, той заяви, че би го препоръчал.

"В следващите месеци държавата ще работи на минус. Имаме значителен за момента фискален резерв, но той ще започне да се топи. За да спим спокойно, е хубаво при възможност на добри условия, да се мисли за това. Не казвам, че утре държавата трябва да излезе и да тегли заем, но сега лихвите са ниски", смята Велчев.