Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри спешно финансиране от 1,4 млрд. долара за Украйна на фона на руската военна инвазия в страната, предадоха информационните агенции.

Тези средства ще помогнат на Украйна да посрещне спешните нужди на платежния си баланс, произлизащи от последиците на продължаващата война и ще осигурят важна подкрепа в краткосрочен план, като ще стимулират и други партньори към финансиране, посочи МВФ в изявление.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че руската инвазия в Украйна ще доведе до дълбока рецесия тази година.

Нуждите от финансиране са огромни, спешни и може да нараснат съществено, докато войната продължава, каза Георгиева и похвали украинските власти за реакцията. По думите й финансовата подкрепа ще помогне за запълване на дупката във финансите и за смекчаване на икономическите последици от войната. Когато войната приключи и може да бъде направена адекватна оценка на щетите, вероятно ще бъде необходима допълнителна широка подкрепа на усилията за възстановяване, посочи Кристалина Георгиева.

МВФ отбеляза, че украинските власти са отменили съществуващото стендбай споразумение с МВФ за заем, но ще работят с Фонда за изготвяне на подходяща икономическа програма, съсредоточена върху възстановяването и растежа, когато условията го позволят.