Хиляди холандски строителни работници се събраха днес в Хага за протест срещу ограниченията, които по думите им спъват сектора, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Камиони, багери, кранове и строителни работници в ярко оранжеви жилетки изпълниха централен парк в Хага. Демонстрацията наруши трафика около града за часове, принуждавайки полицията да блокира основна магистрала, водеща към Хага, за да попречи към акцията да се включат още камиони.

Секторът протестира срещу наложени от правителството ограничения против замърсяването с азотни емисии и правилата за транспорт на пясък и почва, замърсена с малки количества от химикала перфлуороктанова киселина, който се използва в пяната за гасене на пожари, незалепващите покрития за тенджери и тигани, водонепромокаемо облекло и много други домакински стоки и предмети за лична употреба.

Протестите показват затрудненията на холандското правителство да въведе реформи за изчистване на околната среда и намаляване на емисиите без същевременно да засегне основни сектори като строителството и земеделието.

През последните седмици холандските фермери също протестираха срещу екологичните правила, приети от властите. Миналата седмица подобни протести проведоха и фермерите в Германия.

Правителството обеща да смекчи някои от разпоредбите, за да помогне на строителите.