От днес протестиращите миньори и енергетици се готвят и за ефективни стачни действия. На своеобразно общо събрание на демонстрантите на магистрала "Тракия" стана ясно, че започва събиране на подписи за стачка в рудниците и цеховете на комплекса "Марица-изток", съобщи БНР.

По закон ще е необходима подкрепата на повече от половината от работниците, обясни Георги Господинов от КНСБ в "Мини Марица-изток". 

Ще трябва да се уточнят и точните искания, които ще бъдат формулирани в подписката по предприятията в "Марица-изток". Основното е изтегляне на териториалните планове от европейските институции, както и гарантиране на работа краткосрочно и дългосрочно на мини и тецове в комплекса "Марица-изток". Протестиращите се обединиха около мнението пътните блокади да останат.

Десети ден продължават протестите на миньори и енергетици от комплекса "Марица-изток". Блокадите са разположени на магистрала "Тракия" при Стара Загора, на пътя Стара Загора-Димитровград, Прохода на републиката и Подбалканския път при Гурково. 

Днес беше обявен и призив за национален протест в четвъртък от 18 часа, на който протестиращите очакват подкрепа в цялата страна.