ГЕРБ предлага глоби между 10 000 и 15 000 лв. - в зависимост дали е първо или последващо провинение, рецидив - за бракониерство при улов на риба и използване на динамит. Промените ще са в закона за рибарството и аквакултурите.

Те са в три насоки, едната е за завишаване на санкциите. Целта е бракониерите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност, а не както досега - да се измъкват в съда, обясни депутатът Иван Миховски. Той даде пример, че служители на ИАРА са свидетели на поставянето на хрилни мрежи, но при залавяне на бракониера мрежите са празни и това автоматично го оневинява в съда.

Другата промяна предвижда пет процента от прихода, получаван в риболовните магазини, в които се продават риболовни билети, да отиват за зарибяване. Лицата, които ловуват, да бъдат запознати задължително с актуалната нормативна уредба, е също сред заложеното в законопроекта.

Третата група промени разписва повече правомощия на служителите на ИАРА така, че да могат да задържат нарушителите.

За последните три години от бракониери са иззети над 456 000 м мрежи или 456 км мрежи, които могат да бъдат положени от Бургас до Варна или от София до Варна.