До този момент съгласие по отношение на механизъм за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) няма. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на блицконтрола в ресорната парламентарна комисия. Той отговори на въпрос на Корнелия Нинова относно позицията на служебния кабинет за вдигане на минималната работна заплата.

Въпросът за МРЗ доведе до размяна на реплики между Корнелия Нинова и Лазар Лазаров, предаде БТА. Съжалявам, г-жо Нинова, че задавате един недостатъчно толерантен подход за общуване, каза Лазаров. Бъдете наясно, че ние, в комисията, единодушно решихме, че минималната заплата трябва да се увеличи на 850 лв., посочи Корнелия Нинова.

Както е известно в удължителният закон за бюджета, внесен от служебното правителство, МРЗ остава на сегашното си ниво от 710 лева.

Заменянето на един административен механизъм с друг не решава въпроса с транспониране на Директивата за адекватните минимални заплати, посочи Лазаров. По думите му тази директива следва да се приложи до 23 октомври 2024 г. Онова, което е предвидено в нея, е изготвяне на механизъм, който да включва националните особености и възможности за периодизация на МРЗ, поясни той.

Лидерът на БСП отбеляза, че депутатите в комисията единодушно приеха промени в Кодекса на труда, с които се предвижда догодина МРЗ да стане 850 лв. Министърът обаче заяви, че 850 лв. е число, което не е договорено от страна на социалните партньори. Не е уточнен референтен период, който следва да отчитаме за 50 на сто от средната работна заплата, поясни той (според решението на социалната комисия от преди седмица МРЗ не може да е по-малка от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца).

Министерството на труда и социалната политика никога не е предлагало и не е предвиждало конкретни цифри за МРЗ, подчерта министърът. Съгласно Кодекса на труда, определянето на размер на МРЗ е с акт на Министерския съвет и това се случва след съгласуване със социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), коментира още Лазаров.