Когато става дума за регионална политика се разглеждат теми, засягащи всеки от нас, жител на по-голяма или по-малка община, пряко или косвено обвързан с предстоящите промени.

По време на тематичната среща в рамките на "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" бяха очертани два акцента, едновременно проблемни и критично важни за развитието на зелените политики на местно ниво. Панелът "Региони в развитие" събра представители на МРРБ, местната власт, бизнесът, експерти и организации.

Децентрализацията и синхронът между местна и централна власт бяха въпросите, застъпени от всички участници - министърът в оставка Гроздан Караджов, кметовете на градовете Габрово и Русе, бизнесът в лицето на представители на Тракия икономическа зона, "Асарел Медет" АД, организации и сдружения, както и PwC с примери на наднационално ниво.

Диалогът между управляващите и кметовете не е достатъчно пълноценен, а от това страдат качественото изпълнение на проектите и самите жители. Около това мнение се обединиха Таня Христова, кмет на Габрово, и Пенчо Милков, кмет на Русе. Тезата им беше подкрепена от д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. Нещо повече - той подчерта, че в последните години държавата абдикира от осигуряване на достатъчно помощ и създаване на финансова рамка, технически параметри и комуникация, за да бъдат осъществявани зелени проекти на местно ниво. Председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова също обясни, че само със синергия между правителството и общините ще се премине към качествено изпълнение на зелени политики. Ако се картографира работната сила може да се засилят инвестициите.

От своя страна, министър Караджов увери, че по различните програми, предвидени за регионите са отделени няколко милиарда, които ще бъдат използвани с мисъл за по-добро бъдеще на поколенията - повече средства за градовете, по-качествено и шорокообхватно саниране на жилищни и нежилищни сгради.

Присъствието на представители на бизнеса направи срещата пълноценна, защото те дадоха за пример своя принос и действия по пътя към зелените политики. Ивайло Василев, директор "Инвестиционни проекти и развитие" в "Асарел - Медет" АД сподели, че компанията е инвестирала 1.5 милиарда лева в сферата на енергийната ефективност, дигитализацията, високите технологии през последните 20 години. С иновации се похвали и инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона - там ще бъде осъществен проект за водородна инсталация. До 2025 година ТИЗ ще задоволява 25 процента от нуждата от зелена енергия от собствено производство.

В панела участваше и Ерато Панаийоту, мениджър на PwC за Югоизточна Европа - компанията, ангажирана с изготвяне на териториалните планове за зелен преход. Тя представи ефектите и коментира значението на кръговата икономика. Описвайки шоковите ситуации и предизвикателствата пред страните от ЕС, тя постави България сред онези, в които плановете още са в процес на разглеждане.

Въпреки някои пречки, като евентуална загуба на работни места, зеленият преход е правилният път - по-скъп и може би по-труден, но правилен.

Заключението на участниците в панела е единодушно - Европейският зелен пакт трябва да се приложи, а преходът да се случи, но има още действия, които не са финализирани и такива, които тепърва предстоят. Държавата трябва да участва активно в подпомагане на общините и осигуряване на по-добър живот за хората, защото те са онези, които променят и онези, от които зависи промяната.

Участници в дискусиите в панел "Региони в развитие"

Модератор: Неда Василева

Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие в оставка

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ

Ерато Панаийоту, мениджър PwC за Югоизточна Европа

Ерион Велиай, кмет на Тирана

Таня Христова, кмет на Габрово

Пенчо Милков, кмет на Русе

Станислав Владимиров, кмет на Перник

Д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Център за енергийна ефективност ЕнЕфект

Инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона

Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на Асарел-Медет АД

Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет