Според КТ "Подкрепа" увеличение с 6,6 на сто на минималната заплата е крайно недостатъчно, за да се задържи в страната населението в трудоспособна възраст. Това става ясно от становище на синдиката по проектопостановлението на Министерския съвет за минималната заплата, което днес ще бъде обсъдено на тристранен съвет.

"Разбира се, алтернативата е това, за което настояват работодателските организации - привличане на още по-уязвими работници от трети държави. Да прогоним българските граждани и да ги заменим, едва ли е стратегия, която ще получи подкрепа от българския народ", заявяват от синдиката, цитира БТА.

Въпреки, че през последните години ежегодно се увеличава минималната работна заплата, напредъкът е меко казано ограничен, смятат от КТ "Подкрепа". България е на предпоследно място в ЕС по покупателна способност на минималното възнаграждение. Държавата, която ни заменя от 2020 г. на дъното на класацията, е Латвия, допълват от синдиката.

"Многократно сме демонстрирали как и къде се променят трудовите доходи - официалните данни, публикувани от Министерство на финансите, показват, че за периода 2012-2016 г. единствената група сред нискодоходните, при която видимо има по-значим ръст, е тази, в която административно се увеличават трудовите възнаграждения 250-600 лв", се посочва в становището.

Следствие от ниската МРЗ, най-ниски са и останалите трудови възнаграждения в България, посочват още от синдиката.

КТ "Подкрепа" настоява графикът за увеличение на минималната работна заплата да бъде удължен.

"Ако след години преговори и работни срещи бъде постигнато споразумение между социалните партньори за договаряне на МРЗ без участието на държавата, няма никакъв проблем механизмът да се промени. Към момента обаче е жизнено важно най-ниското заплащане в България и Европейския съюз да продължи да се увеличава", заявяват от синдиката.

КТ "Подкрепа" напомня, че квалифицирани кадри се задържат с високо заплащане. Без хора няма икономика, няма и печалби, допълват синдикалистите.