Профсъюзът на Гилдията на екранните актьори и Американската федерация на телевизионните и радио артисти (SAG-AFTRA) постигна "предварително споразумение" с шефовете на холивудските студия за прекратяване на историческата 118-дневна стачка, съобщават световните осведомителни агенции и БТА.

От профсъюза оповестиха приключването в полунощ на най-дългата стачка в историята му на страницата си в социалната мрежа Екс (Х), известна преди като Туитър.

"За нас е удоволствие и гордост да обявим, че комитетът ни за преговори гласува единодушно в полза на предварителното споразумение със Съюза на филмовите и телевизионните продуценти на САЩ. От 00:01 ч. на 9 ноември нашата стачка е официално преустановена", се посочва в изявлението.

Профсъюзът, представляващ около 160 000 членове на индустрията, стачкува от 14 юли, което доведе до сериозни смущения в холивудските продукции. Стачните действия на практика спряха цялото производство в американската филмова и телевизионна индустрия и костваха милиарди долари на американската икономика. Актьорите поискаха по-високи заплати, компенсации за извънреден труд и ограничения върху използването на изкуствен интелект във филмите.

Сделката идва, след като комитетът за преговори на профсъюза прекара дни в обсъждане на няколко точки, които сметна за "съществени", включително изкуствения интелект, след "последното, най-добро и окончателно" предложение от Съюза на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP) - групата, която представлява студиата, стрийминг услугите и продуцентите в преговорите.

Предварителното споразумение ще бъде представено за разглеждане на Националния съвет на SAG-AFTRA в петък.

Новият тригодишен колективен трудов договор, който се оценява на над 1 милиард долара, включва значително увеличение на минималното заплащане, мерки за защита на членовете на организацията от заплахата на изкуствения интелект и за първи път бонусна система за участие в стрийминг.

За да могат големите звезди и статистите да се върнат на снимачната площадка и да се даде възможност за възобновяване на снимките, членовете на SAG-AFTRA все още трябва да одобрят новия си колективен трудов договор на гласуване. Стъпка, която масово се разглежда като формалност.

Големите имена в Холивуд отбелязаха края на стачката.

Президентът на SAG-AFTRA и звезда от "Бавачката" Фран Дрешър написа в Инстаграм: "Направихме го!!!! Сделка за над милиард долара!"

"Упоритостта се отплаща!", гласи публикацията в същата социална мрежа на актрисата Джейми Лий Къртис.

"Много съм щастлив, че постигнахме споразумение", каза актьорът Зак Ефрон. "Да се връщаме на работа, толкова съм доволен!".

Преговорите с ръководството се провеждаха почти ежедневно през последните две седмици, като често лично присъстваха изпълнителните директори на "Дисни", Нетфликс, "Уорнър брадърс", "Юнивърсъл", отбелязва АФП.

Нуждата да се сложи край на социалното движение ставаше все по-належаща. С изключение на малцинството знаменитости, повечето от актьорите, лишени от възможността да снимат, все по-трудно свързваха двата края. Някои от тях се насочиха към друга работа.

От друга страна в графиците на студията за пускане на филми през следващата година зейнаха огромни дупки и се стигна до отлагането на големи продукции като втората част на сагата "Дюн" и сериала "Странни неща". Други очаквани продукции, сред които последната част на "Мисията невъзможна" и игралната версия на "Снежанка" на "Дисни" бяха отложени за 2025 г.

Съюзът на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP), който ги представляваше в преговорите, определи споразумението като "нова парадигма" за индустрията. "Индустрията очаква с нетърпение да се върне към разказването на велики истории", се казва в направеното изявление.

Филмовият и телевизионен бизнес преживя историческа двойна индустриална акция - когато актьорите започнаха да стачкуват в средата на юли, сценаристите вече бяха спрели работа в началото на май. Холивуд не е преживявал подобна криза от 1960 г. Като цяло парализата в индустрията през последните месеци е струвала най-малко шест милиарда долара, според последните оценки на икономисти.

С облекчение кметицата на Лос Анджелис Карън Бас приветства "справедливото споразумение", припомняйки, че стачката е засегнала "милиони хора" в страната.

Актьори и сценаристи стигнаха до следната констатация: освен звездите и шоурънъри, повечето от тях вече не са в състояние да изкарват достойно прехраната си в ерата на стрийминга. Не само защото платформите произвеждат сериали с много по-малко епизоди на сезон, отколкото телевизията, но и защото Нетфликс и други платформи намалиха драстично приходите, които получават от всяко повторно излъчване на филми и сериали.

За разлика от телевизията, където едно повторение може да бъде възнаградено благодарение на рекламния модел, свързан с броя на зрителите, за продукция, излъчвана чрез стрийминг, се плаща фиксирана сума, независимо от популярността на програмата.

В края на септември студията най-накрая постигнаха споразумение със сценаристите и оттогава повечето от тях се върнаха на работа. Преговорите с актьорите обаче се проточиха.

Според специализираната преса компромисът е довел до увеличение на минималната заплата с около 8 процента в сравнение с предишното тригодишно споразумение. Това е най-голямото увеличение от десетилетия насам, въпреки че все още е под първоначалните искания на актьорите.

Спрямо стрийминга ще бъде въведена система от бонуси за актьорите, участвали в успешни сериали или филми.

Надзорът на изкуствения интелект беше друг важен спорен момент, особено в последната част на преговорите. Актьорите се опасяваха, че студията ще прибягнат до тази технология, за да клонират гласа и образа им, за да ги използват отново и отново за вечни времена, без компенсация или съгласие.