Коронавирусната пандемия нанесе удар по фермите за отглеждане на ядливи охлюви в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Заради затварянето на ресторанти, изолацията и карантината в редица страни в ЕС, складовете на украинските производители останаха пълни с каси с охлюви, подготвени за изпращане в съюза. Епидемията рискува да прекъсне една верига на доставки, която беше в пълна експанзия в Украйна, една от най-бедните страни в Европа.

Първенец в отглеждане на охлюви за износ е стопанството във Войнивка. То се ръководи от Юлия Корецка. Тя го е открила през 2015 г., като първоначално е внесла 500 килограма охлюви от съседна Полша. За пет години фермата е започнала да произвежда по 50 тона охлюви, а нейният пример е бил последван и от други и днес в страната има около 400 ферми. Тяхната продукция е почти изцяло за износ за ЕС, по-специално за Испания и Италия. Този успех се дължи на голямото търсене заради по-приемливата цена на охлювите, около 10 процента по-ниска от тази на техните полски конкуренти.

През настоящата година трябваше да бъдат произведени 1000 тона охлюви. Пандемията обаче се намеси.

Съсобственикът на фермата на Юлия Корецка - Серхий Данилейко, имаше намерение да започне тази година износ към Китай, но коронавирусната криза обърка плановете му. Той казва, че досега загубите му възлизат на 55 000 евро.

Фермерите очакват с безпокойство есента, опасявайки се от втора вълна на вируса и от нови мерки за изолация. Техните хладилници са препълнени и производителите обмислят и да започнат да пускат в продажба продукцията си в самата Украйна. Това засега е трудна мисия, тъй като за украинците, известни с предпочитанието си към сланинката, охлювите си остават прекалено екзотично удоволствие.

Но някои ресторанти започват да ги предлагат и вече пораждат интерес. Така например френски ресторант в Киев ги е включил в менюто си и клиентите имат възможност по този начин да "усетят вкуса на Европа", въпреки че границите са затворени. "

Нашите сънародници не могат да пътуват заради затварянето на границите, но те пътуват чрез нашия ресторант", казва Анна Милер, ръководителка на заведението.

Популярни стават и полуготовите продукти с охлюви, като замразени банички или хамбургери с охлюви.