Новият китайски вирус може да се появи в Русия в средата на февруари, смята експерт, цитиран от руското онлайн издание "Лента". Висок е рискът новата пневмония да засегне и Руската федерация, сочи оценката на Владимир Чуланов, заместник-директор на Националния медицински изследователски център за белодробни и инфекциозни заболявания, говорил пред специализираното издание "Фармацевтический вестник".

С цел да предотврати проникването на вируса в страната, Русия ще затвори сухопътната граница с Китай в 5 далекоизточни региона, информира "Известия", като се позовава на вицепремиера Татяна Голикова. Днес предстои Москва да вземе решение за режима на въздушните превози от и до Китай, а на висшите учебни заведения ще бъде препоръчано да удължат ваканциите за китайските им студенти, се казва в материала.

Междувременно руският "бизнес вече се опитва да печели от епидемичната заплаха", констатира "Росийская газета". В московските аптеки най-много се харчат сега медицинските маски - само заради опасността в Русия да проникне китайският коронавирус. Изделията струват жълти копейки, но в руските интернет магазини цената им скочи няколко пъти през последните дни, добавя официозът. "На фона на шумотевицата покрай инфекцията фармацевтичните компании започват да правят пари", отбелязва "Свободная преса".

Спекулациите на тема "убийственият вирус" носят дивиденти - по-специално за собствениците на аптеки, пише вестникът, който критикува "доста натрапчивата реклама на определени уж противовирусни средства, витамини и дори биоактивни добавки". Фармацевти в Санкт Петербург "настойчиво пробутвали" на всички посетители листовки с призив "да се готвят за идването на вируса".

Някои май гледат на новия вирус като на дар от съдбата, защото предишната епидемия заглъхна още преди години. Шумотевицата безспорно е дело на корумпиращи хора от международните организации, коментира д-р Александър Мясников.

Дори в Китай няма масово заразяване, камо ли епидемия - заразените са нищожен дял от процента. От обикновен грип умират също толкова хора, а от усложнения след него - още повече, отколкото от коронавируса, твърди руският лекар.

Напрежението около темата в света расте - авиокомпаниите една след друга преустановяват полетите за КНР, посочва обаче пред "Взгляд" Олег Пантелеев, шеф на браншовата аналитична агенция "АвиаПорт".

Гражданската авиация вече се сблъска преди години с подобни проблеми, по-специално заради птичия грип и атипичната пневмония от 2003 г. - "това бе краткосрочен фактор, но той все пак намали обема на превозите в световната авиация и в крайна сметка причини в отрасъла загуби за много милиарди", добавя експертът.

Разпространението на коронавируса започна да се отразява на товарните превози от и за Китай, пише "Комерсант".

Китайската провинция Хубей, където е първоначалното огнище, спря за един месец товарните жп превози от и до външния свят. Авиокомпаниите продължават масово да се отказват от полети до Китай, включително пътнически. С оглед китайската Нова година и епидемията бизнесът тече слабо и няма сериозни проблеми, но транспортът и доставчиците признават, че усещат вече трудности, допълва изданието.

Ако нещата се влошат, може да бъдат нарушени производствените вериги, предупреждава "Новая газета".

Компанията "Епъл" например има два подизпълнителя в китайския град Ухан, откъдето тръгна вирусът - мегаполисът е голям промишлен хъб. Засега обаче има шанс щетите от вируса да бъдат умерени, колкото от ТОРС (Тежкия остър респираторен синдром, който се появи в Китай през 2003 г., б. р.) - около 50 милиарда долара. За целта обаче ще е нужен късмет - ниска заразност и смъртност, а също така решителни и професионални действия на китайските власти. И вече не само на китайските, подчертава вестникът.

"Коронавирусът порази световната икономика", заявява в заглавие "Независимая газета" и предсказва "нови съкращения на петролодобива".

Заради епидемията БВП на Китай ще изгуби около един процент още през първото тримесечие, смятат китайски експерти. Отсега някои хора правят анализ на загубите и броят международни компании, които ликвидират своя бизнес в Китай. Очакваното забавяне на темпото вече доведе до спад в цените на петрола, който страните-износителки се канят да спрат, удължавайки споразумението на ОПЕК+ за ограничаване на добива. За Русия това развитие ще означава да изгуби доходи от износа, прогнозира всекидневникът.

Властите на провинция Хубей ще търсят наказателна отговорност от заразените с новия вирус, ако съзнателно нарушат нормите за сигурност, съобщава "Вечерняя Москва".

Регионалното управление на обществената сигурност заяви, че ще наказва заразени, които умишлено разпространяват вируса, например като плюят по незаразени граждани. За криминални престъпници ще бъдат смятани и хората с диагноза вирусна пневмония, които откажат да изпълняват карантинните мерки и да се подложат на лечение. Строги мерки ще се вземат срещу всички, които целенасочено вредят на медицинския персонал, нападат медиците, публично ги обиждат или заплашват, уверява китайското силово ведомство.