Колумбийското правителство обяви петък за неработен ден в публичния сектор, надявайки се да икономиса вода и електричество, докато страната е засегната от сериозна суша, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Утре искаме да обявим неработен ден в Колумбия, така че хората да използват възможно най-малко електричество (...) и преди всичко да намалят консумацията на вода колкото е възможно повече", заяви вчера президентът Густаво Петро.

Тази мярка предполага отмяна на работния ден за всички държавни служители, докато "населението като цяло и частните компании ще решат дали смятат този ден за неработен ", посочи Петро в "Екс".

В същата социална мрежа президентът помоли осемте милиона жители на Богота "да отидат този уикенд на места, които зависят от други водосборни басейни, за да намалят натиска върху потреблението" на вода в столицата, където вече е в ход режим по райони.

Две трети от електроенергията, консумирана в Колумбия, идва от водноелектрически централи, които в момента не работят поради безводието, свързано с феномена "Ел Ниньо" и глобалното затопляне.

Нивото в резервоарите в страната наближава критичен долен праг, предупреди компанията, управляваща пазара на електроенергия. Причината е сух период, започнал в края на миналата година и продължаващ и в началото на април, който обикновено е един от най-дъждовните месеци в Колумбия.

Правителството предупреди, че при липса на валежи ще се наложи режим на електропотреблението на национално равнище.

Колумбия обяви в понеделник спирането на енергийния си износ за съседен Еквадор, който също изпадна в сериозна енергийна криза. Четвъртък и петък бяха обявени за неработни дни от еквадорските власти, които ограничават подаването на електричество, като прекъсването на тока може да продължи до тринадесет часа.