Няколко британски компании за комунални услуги подкрепят идеята на правителството да се промени облагането на домакинствата за тяхното потребление на енергия. В опит да направи по-евтино електричеството за зареждане на автомобили и за отопление на домовете, правителството на министър-председателя Борис Джонсън обмисля да премести някои данъци върху използването на електричеството, като ги добави към сметките за природен газ.

Това е ход, който може да даде старт на нелеката задача за декарбонизиране на 85% от домакинствата, които използват изкопаеми горива, съобщава Bloomberg. Octopus Energy Ltd., петият по големина енергиен доставчик с 2 милиона клиенти, настоява за промяната. Компанията доставя както електричество, така и природен газ, като всяка година продава енергийни стоки за около 1 млрд. паунда (1.4 млрд. долара), добити от изкопаеми горива.

"Просто не искам да продавам такива изкопаеми горива", каза Грег Джаксън, главен изпълнителен директор на Octopus в интервю за Bloomberg. "Това е лошо за планетата. Колкото по-бързо можем да се отдалечим от този вид гориво, толкова по-добре."

3е-news.net

Джаксън обсъди, какво e необходимо на нацията да премине към 100% възобновяема енергия с британския премиер, когато Борис Джонсън посети офисите на компанията през октомври. Ребалансирането на въглеродните данъци бе част от дискусията.

Сега 23% от сметките за електроенергия са свързани с разходите по държавните програми за спестяване на енергия, намаляване на емисиите и насърчаване на използването на възобновяема енергия, според регулатора Ofgem. Очаква се правителството да обяви нови налози върху природния газ в бюджета си през следващия месец.

Добавянето на още такси към газовото отопление означава, че 24 милиона домакинства може да плащат повече за отопление на домовете си с газ.

Правителството иска термопомпи да заменят газовите котли и се стреми 600 000 машини да се инсталират ежегодно до 2028 г. Това е 20-кратно увеличение спрямо сегашната скорост в държава, където по-малко от 1% от домовете използват технологията с термопомпите, които струват почти три пъти повече от газовия котел и работят само в добре изолирани домове.

Друг вариант за декарбонизиране на отоплението е чрез пренасочване на газовата мрежа за използване на водород. При изгаряне горивото не отделя нищо, освен пара, което го прави много по-чиста алтернатива. Текат изпитания, за да се види колко бързо може да бъде разгърната тази технология.