Стоките, които в момента българите купуват най-масово, са поскъпнали с много по-висок процент от средните нива на инфлация. Тези данни изнесе по БНТ Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Потреблението на българина в неговата масова част е ориентирано към стоки и услуги от малката потребителска кошница. Характерното за поведението на икономическите субекти, е че когато им намалява покупателната способност, те се ориентират точно към такива стоки - хляб, сирене, кисело мляко, яйца. Точно тези, които поскъпват с доста повече от средната инфлация, с между 50% и 120%, обясни Костов, цитиран от БТА.

Средните доходи в България не водят до среден стандарт на живот за българина, обясни още синдикалистът. По думите му в сравнение с повечето държави в Европа у нас ръстът при доходите е с по-нисък темп.

От КНСБ продължават да настояват за повишаване на минималната работа заплата на 850 лева от 1 юли 2023 година, както и повишаването й до хиляда лева от 1 януари 2024 година. За да бъдат заложени тези промени, максимално бързо трябва да бъде приет бюджетът за тази година, напомни Любослав Костов. Заради закона за удължено действие на бюджета от миналата година, никъде няма ръст на доходите в държавния сектор, а в други сектори заплатите са замразени, обясни още икономическият експерт на КНСБ. По думите му в момента бизнесът е по-добър работодател от държавата.

Вчера от КНСБ представиха данни от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка в страната. Те са на базата на заплата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 година.

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ човек, живеещ сам, е 1351 лева. Общата стойност на месечната издръжка на тричленно семейство с дете е 2432 лева. От КНСБ отчитат, че доходът, необходим за издръжка, нараства с 2,4% на тримесечна база и 17,7% на годишна база.