В следващите две години средствата за образование трябва да достигнат 4,2 на сто от БВП вместо сегашните 3,6 на сто. Това обяви на пресконференция в КНСБ лидерът на СБУ Янка Такева, съобщават от пресцентъра на КНСБ.

39 000 учители ще се пенсионират от системата на образованието в следващите години, в същото време университетите ще подготвят едва 20 000 преподаватели. За да се запълни тази дупка, трябват спешни мерки, включително и финансови, е заявила Такева.

По думите й трябват още средства от бюджета за стипендии за учениците и финансиране на паралелки, в които липсват ученици. Необходими са и около 1,5 млн. лв. за неделните училища в чужбина.

Увеличението на заплатите в администрацията да стигне поне 20 на сто, е поискал лидерът на Федерацията на независимите синдикати в държавното управление Кръстьо Боянов. Според него увеличението с 10 на сто на бюджетните заплати е добра стъпка, но недостатъчна. В много сфери служителите са на минимална заплата, а ръстът покрива единствено нейното увеличение до 560 лв., колкото е предвидено в бюджета, е заявил Кръстьо Боянов.

Той е посочил, че на много места служителите се разписват срещу суми между 700 и 850 лв. Ръстът на възнагражденията им, предвиден за тази година, е крайно недостатъчен, смята лидерът на Федерацията.

В държавния бюджет би трябвало да се отделят 29,5 млн. лв. за научно-творческа и издателска дейност във висшето образование, планирани са 8 млн. лв., но парите са налични от научни програми. Затова доц. Лиляна Вълчева от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ предлага тези средства да се насочат към реновиране на студентските общежития. Част от парите може да се насочат и към ограждане на терените, така че в "Студентски град" да се оформят кампуси за по-голяма сигурност на студентите, допълват от КНСБ.

Средната заплата в страната е нараснала с 11 на сто, докато във ВУЗ-овете ръстът е едва 1,7 на сто или 1271 лв. Това нарежда преподавателите в графата "работещи бедни", е отбелязала доц. Вълчева.

С 11 хиляди са се стопили здравните инспектори за 18 години. Основната причина за това са мизерните им заплати, които няма да реши и бюджетът за 2019 г, е обявил д-р Пламен Радославов от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Броят на служителите в някогашните ХЕИ и РЦЗ e намалял от 13 500 през 2000 г. до 2500 през 2018 г. в сегашните РЗИ, в които се обединиха институциите от миналото. "В същото време от тези хора зависи профилактиката, инфекциозните болести гаранцията, че имаме чиста вода и храна", е казал д-р Радославов. Аналогично е положението и при специалистите в Националния център по обществено здраве и анализи и Националния център по заразни и паразитни болести, където заплатите им са 700-800 лв. Най-зле е положението обаче при медицинските сестри, като някои от тях получават по 660 лв, допълват от КНСБ.

Увеличението на бюджета на МЗ е 53 млн. лв. Заложеното повишение на заплатите на персонала в него е около 30 млн. или 11 на сто, което не е достатъчно, смятат от КНСБ.