Между 1 и 2 милиарда лева годишно дължими осигурителни вноски не се внасят в България, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на организирана от синдиката конференция за неформалната икономика и недекларирания труд.

"Недекларираният труд в Европейския съюз, в частния сектор средно за страните от Европейския съюз е някъде около 12 процента - 11,6% и представлява 16,04 от брутната добавена стойност, която се генерира в ЕС като цяло. Ако вземете данните на Световната банка за сивата икономика, и в Европейския съюз средно ще видите, че там се говори за около 18 процента. Около 25 милиарда губи Европейският съюз в резултат на компании, които оперират в сивия сектор и това не е за подценяване. Като финансов ефект вече говорим за липсата на съответните вноски както в данъчната система, така и в осигурителната, което пък отваря другия голям въпрос - за правата на всички тези, които работят на сиво, на черно, недекларирано или неформално, каза шефът на КНСБ."

Димитров каза още, че сивата икономика се изчислява на около 30 милиарда лева, които се генерират от близо 500 000 работещи в България или от 16% от всички заети.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подчерта, че неформалната икономика и недекларираният труд носят загуби за всички: "Първо, за работещите, които в момента може и да са доволни, че разполагат с повече средства заради неплатени данъци и осигуровки, но в бъдеще с доходите си от обезщетения и пенсии, те ще бъдат на ръба на оцеляването." Според Петков намалените приходи от данъци и осигуровки ограничават възможностите да се инвестира в жизненоважни публични системи.

"61,8 процента от целия обем недеклариран труд се осъществява в рамките на едно или друго трудово правоотношение, тоест срещу заплата. 37,3 са във формата на самонаемане и 0,3 процента за домакинската работа, в рамките на домакинстване", посочи евродепутатът Георги Пирински.