Американският икономист Клодия Голдин от Харвардския университет е отличена с Нобелова награда за икономически науки за 2023 г. Кралската шведска академия на науките връчи престижното отличие на Голдин на церемония в Стокхолм заради нейните разработки, "подобрили нашите разбирания за участието на жените на пазара на труда".

Голдин ще получи награда на стойност 10 милиона шведски крони (близо 900 000 долара), допълва БТА.

Нейните изследвания предоставят нови и често изненадващи прозрения за историческите и съвременните роли на жените на пазара на труда, обясняват от Кралската шведска академия на науките на официалната си страница.

Изследванията на Голдин обхващат широк спектър от теми, включително женската работна сила, разликата между доходите на половете, неравенството в доходите, технологичните промени, образованието и имиграцията.

Повечето от нейните изследвания интерпретират настоящето през призмата на миналото и изследват произхода на настоящите проблеми, които предизвикват безпокойство, пише в биографична справка на сайта на Харвардския университет.

Голдин е най-известна с историческите си проучвания за ролята на жените в икономиката на САЩ.

Миналата година удостоени с Нобелова награда за икономически науки бяха американските икономисти Бен Бърнанке, Дъглас Даймънд и Филип Дибвиг за изследванията си в областта на банковото дело и финансовите кризи.

Голдин е едва третата жена, която бива отличена с Нобелова награда за икономика и деветнайсета жена - нобелов лауреат изобщо.