Европейските търговци на деривати получиха официално разрешение да използват критичната британска пазарна инфраструктура дори при Brexit без сделка, след като регулаторите въведоха в действие плановете си за спешни ситуации, за да ограничат пазарните сътресения от излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава Financial Times.

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) пък е издал временни лицензи на британските клирингови къщи - LCH, ICE Clear Europe и LME Clear - в понеделник. 

Разрешителните като цяло бяха очаквани, след като през декември Брюксел се съгласи да признае британските пазарни правила като еквивалентни на стандартите на ЕС за период от 12 месеца. Одобрението ще важат само при Brexit без сделка на 29 март и ще започнат от следващия ден. От ESMA заявиха, че плановете за признаване на британския централен депозитар на ценни книжа, където се уреждат сделките, все още продължават.

Финбар Хътчинсън, председател на ICE Clear Europe, заяви, че одобрението означава, че клиринговата къща ще продължи да обслужва всичките си клирингови членове и клиенти, включително базираните в ЕС. Тя държи отворени позиции на стойност 1,6 трлн. долара по суапове за кредитно неизпълнение. "Това премахва несигурността", допъни Хътчинсън.

През последващите 12 месеца се очаква Брюксел да завърши по-строги правила за мониторинг на клирингови къщи извън ЕС, изготвени около Brexit. Около 30% от всички извънборсови деривати са деноминирани в евро и други европейски валути, посочват от ЕС, като по-голямата част се управляват в Лондон от LCH.

Дейвид Бейли, ръководител на пазарната инфраструктура в Английската централна банка, заяви за Financial Times миналата седмица, че оторизацията от Европейската комисия дава на властите време да обмислят какво ще се случи след март 2020 г.

Редица борси, клирингови къщи и търговски платформи кандидатстваха пред британските и европейските власти за временни разрешителни, за да избегнат прекъсвания в дейността при Brexit без сделка, но малко от тях са получили официални одобрения досега. Холандските власти одобриха платформи за търговия на дългове, управлявани от Tradeweb и Bloomberg. Десет борси и 32 клирингови къщи са кандидатствали за временни разрешителни от Великобритания, посочи Financial Conduct Authority.