Китай ще държи лихвените нива по-ниски и ще поддържа достатъчна ликвидност, за да подпомогне компаниите, засегнати от епидемията от коронавируса, заяви пред китайските държавни медии високопоставен китайски централен банкер, цитиран от Ройтерс.

Същият банкер, Лю Гоцян, заместник-управител на Китайската народна банка (КНБ), освен това заяви пред "Файненшъл таймс" в интервю, че КНБ ще освободи повече ликвидност за банките, като пренастрои изискванията за валутните им резерви.

През последните седмици Китай понижи няколко от основните си лихвени ставки, за да намали финансовото напрежение върху компаниите, които заради епидемията се сблъскват със сериозни нарушения в бизнеса си. Инвеститорите масово очакват нови мерки за валутна и фискална подкрепа през следващите седмици.

Лю добави, че въздействието на епидемията върху китайската икономика ще бъде лимитирано, а Пекин ще се стреми към това през тази година да изпълни най-различни цели в областта на социално-икономическото развитие.

Централната банка внимателно следи и потребителските цени, които може да бъдат засегнати от епидемията от вируса, е цитиран да казва от вестника Лю.

Лю допълва, че фундаментите на китайската икономика са в добро състояние, и посочва, че Китай разполага с предостатъчно резерви в чужда валута, за да подкрепи своята парична единица юана.