Китай ще отпусне зимни и пролетни зеленчуци от държавния резерв за големите градове в северната част на страната, за да облекчи недостига в снабдяването в разгара на вирусната епидемия, съобщи агенция Синхуа, цитиран от БТА.

Големите градове в Северен Китай трябва да засилят надзора над местния пазар и навременно да отпуснат зеленчуци от резерва, за да осигурят всекидневните нужди на гражданите, посочват Националната комисия за развитие и реформа и министерството на търговията.

Същевременно резервите трябва да бъдат попълвани от производствени бази извън градовете и да се правят покупки в непиковите периоди.

Според експерти Китай може временно да намали вноса на въглища заради епидемията, но това слабо ще се отрази на цените, прогнозира британската консултантска компания "Уд Макензи" (Wood Mackenzie), цитирана от ТАСС.

Най-силно от подобно решение ще пострада Индонезия, която е най-големият вносител на въглища в Китай.

Според анализаторите най-тежко от последиците на епидемията ще бъде засегнат стоманодобивният сектор.

Забавяне на възобновяването на строителството след новогодишните празници на много обекти в Китай ще доведе до спад в търсенето на стомана. От строителния сектор идват две трети от търсенето на стомана в Китай и последиците могат да са значителни, предупреждава "Уд Макензи".

Положителната динамика в производството на стомана при слабо търсене ще доведе до увеличаване на запасите и съответно поевтиняване на стоманата в Китай. Възможно е и негативно въздействие върху пазара на стомана по целия свят, посочват експертите.

Анализаторите на компанията очакват брутният вътрешен продукт на Китай да се понижи значително в началото на 2020 година. Поради това правителството в Пекин най-вероятно ще обсъди въвеждане на стимулиращи мерки, насочени към намаляване на негативното въздействие от епидемията за националната икономика.