Китай отчете за ноември дефлация на потребителските цени за първи път от 11 години, като цените на свинското месо се стабилизираха след епидемията от чума по свинете миналата година, предаде ДПА.

Индексът на потребителските цени се е понижил до минус 0,5 на сто на годишна основа през ноември, според националното статистическо бюро.

Стойността на индекса е под нула за първи път от октомври 2009 година, когато спадът също бе до минус 0,5 на сто, припомня БТА.

Храните са поевтинели с 2,2 на сто, включително спада с 12,5 на сто в цената на свинското месо и със 17,1 на сто на яйцата.

Припомняме, че цените на свинското скочиха миналата година заради епидемията от африканска чума по свинете (АЧС), която заличи над една трета от популация на прасета в страната.

Ценовото равнище започна да се стабилизира през последните месеци и в крайна сметка през октомври се понижи за първи път от 2019 година.

Междувременно индексът на производствените цени, който отчита цените на стоките при излизането им от заводите, се е понижил до минус 1,5 на сто през ноември, забавяйки спада си след отчетените минус 2,1 на сто през октомври.

Според експерти обаче дефлацията на потребителските цени е временна, тъй като се очаква силното възстановяване на китайката икономика да тласне цените нагоре.

Прогнозира се икономиката на Китай да нарасне с 5,5 до 6 на сто през последното тримесечие на годината след растежа от 4,9 на сто през третото тримесечие.