Китай и Съединените щати постигнаха "значителен напредък" в много области при търговските си преговори в четвъртък и петък, съобщи китайската официална информационна агенция Синхуа, цитирана от ДПА и БТА. Китайската агенция отбеляза, че екипите на двете страни са провели "откровени, ефективни и конструктивни дискусии по икономически и търговски въпроси от взаимен интерес".

Сред областите, в които е постигнат "значителен напредък", китайската държавна медия изброи селското стопанство, защитата на интелектуалната собственост, обменните валутни курсове, финансовите услуги, разширяването на търговското сътрудничество, трансфера на технологии и уреждането на споровете.

Китайският главен преговарящ, вицепремиерът Лю Хъ, е предал на американския президент Доналд Тръмп послание от китайския му колега Си Цзинпин, предаде ТАСС.

Си отбелязва, че е важно разногласията да бъдат преодолявани на основата на взаимно уважение и сътрудничество. Китайският президент отчита успеха, постигнат в преговорите по редица въпроси, и изразява надежда за напредък и в други сфери.

Съединените щати и Китай постигнаха "много важно" частично търговско споразумение, обяви вчера американският президент Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции. Той съобщи новината след среща в Овалния кабинет във Вашингтон с китайския главен преговарящ за търговията, вицепремиера Лю Хъ.

Постигнахме "много важната фаза 1" от търговското споразумение, каза пред репортери Тръмп. Той уточни, че тя включва интелектуалната собственост, финансовите услуги и селскостопанските стоки.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин, който е участвал в преговорите, обяви, че Съединените щати се отказват от планираното за 15 октомври повишаване от 25 на 30 процента на митата върху китайски внос за 250 милиарда долара.