Икономическата машина на Китай буксува. Това трябваше да признае отиващият си премиер Ли Къцян, който ревизира икономическите цели на страната за 2023 година: 5 на сто ръст на БВП. Според експерти Народната република е изправена пред икономически упадък, който може да има драстични последици за световната икономика.

Миналата година беше заложен икономически ръст от 5,5 процента, но китайската икономика нарасна само с 3 процента. Тазгодишните икономически цели експертите определят като "скромни". За 2024 година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира ръст на БВП на Китай от едва 4,9 на сто - значителен спад в сравнение с онези 7,9% годишен икономически ръст от последното десетилетие, пише АРД.

Дълбока демографска криза

Експертите предупреждават, че времето на рекордните темпове на растеж в Китай вероятно е отминало окончателно. Страната е изправена пред драстичен икономически спад.

Строгата, в крайна сметка и неуспешна, политика на държавното ръководство по отношение на пандемията от коронавирус е само един от факторите. Други причини са комбинацията от други две кризи: тази в сектора на недвижимите имоти и демографската криза. В средно и дългосрочен план те ще продължат да създават трудности на Народната република и да потискат растежа. В тази връзка АРД припомня, че именно бързо нарастващото население беше в основата на икономическия успех на Китай десетилетия наред.

Но тази основа се руши: населението на страната намалява много по-бързо от очакваното. Спадащата раждаемост има драматични последици: до 2050 г. китайците може да съставляват само 11% от световното население. За сравнение: днес те са 18% от него. А според прогнозата на ООН населението на Китай може да спадне почти наполовина до 2100 година - от 1,4 милиарда до 767 милиона души.

Опасност от глобална финансова криза?

В средносрочен и дългосрочен план демографската криза ще окаже трайно въздействие и върху пазара на недвижимите имоти, който влиза от една криза към друга. "Спука ли се този балон, растежът на китайската икономика ще се забави. А това на свой ред ще доведе до глобална финансова криза", казва И Фусиян от Уисконсински университет, цитиран от АРД.

Ако китайската икономика започне да се задъхва, това ще има тежки последици за световната икономика. Известно е, че Китай има най-голямо влияние върху нея. Страната осигурява 18,56% от световния БВП (по паритет на покупателната способност). Очаква се до 2027 година този процент да нарасне до 19,9 на сто.

Забавянето на растежа на Китай може да има драматични последици и за световната икономика. Особено като се има предвид, че Китай е не само най-голямата страна износител, но и вторият по големина вносител в света - след САЩ. По-ниските темпове на растеж в Китай биха се отразили сериозно и на Германия като експортна страна с всичките ѝ машиностроителни и автомобилни предприятия.

Ефект върху цените на петрола?

На пазара на суровини по-ниското търсене от страна на Китай може да доведе до поевтиняване на петрола. Защото втората по големина икономика в света е и един от най-големите потребители на енергия. Когато тя започне да се забавя, това ще означава съответно и по-слабо потребление. По-ниската цена на петрола пък би намалила глобалните инфлационни рискове.

Експертите посочват още един възможен ефект: по-ниският растеж на Китай може също така да доведе до ръст на потребителските цени. Или както посочва Улрих Лойхтман, валутен експерт в Комерцбанк, цитиран от АРД: "Наблюдаващият се от десетилетия насам спад на цените на трайните потребителски стоки, дължащ се на процъфтяващата експортна икономика на Китай, не само беше прекъснат от пандемията от Ковид-19, а по-скоро окончателно е приключил."

Материалът е публикуван в DW