Китай би могъл да се ангажира да купи до 7 милиона тона американска пшеница, в зависимост от развоя на търговските преговори между Пекин и Вашингтон, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от Франс прес. Китай вече увеличи доставките на американска соя.

Възможно е първоначално Китай да купи малки количества американска пшеница, след което покупките да се увеличат, ако разговорите преминат добре, посочва финансовата агенция, позовавайки се на информирани източници.

Окончателният обем на зърното, което Пекин може да се ангажира да внася, за да увеличи държавния си резерв, "подлежи на промени и ще зависи от развитието на търговските преговори", отбелязва Блумбърг. Според източниците й Китай може да внася между 3 и 7 милиона тона пшеница.

В случая това може да бъде нов жест на помирение от Пекин с цел постигане на компромис с Вашингтон в търговската война между двете световни сили.

Американското жито и соята бяха обложени през 2018 година с наказателни мита от Китай, което срина доставките от САЩ за азиатския гигант.

Търговското примирие до 1 март може да позволи на двете страни да постигнат споразумение, най-вече за намаляване на колосалния търговски дефицит на САЩ с Китай, който силно дразни президента Доналд Тръмп.