200 млн. кредити отидоха в малкия и среден бизнес от ББР, след като започнахме да реформираме банката. Средната отпусната сума е 400 000 лева. Бизнесът е готов да оперира с пари. Това обяви служебният икономически министър Кирил Петков пред БНТ.

"В момента партиите не са сигурни какво и как го правят, ние попаднахме в средата на това нещо. Ако погледнем на партиите като маркетингови компании - отзад, на много от тях, има реални икономически интереси", добави служебният министър на икономиката Кирил Петков.

По думите му за малкия и средния бизнес програмата за възстановяване работи, като по този начин са наляти пари в икономиката.

"Не ни е много важно дали ще имаме още една седмица, важно ни е, че всеки ден напредваме с нещо, което сме си поставили като цел. Преди 3 месеца заварих министерство, в което има много странни и несвойствени неща. Затова предложихме визия как би трябвало да изглежда това министерство и какво трябва да върши", допълни Кирил Петков.

Според него управлението на държавата не е кой знае каква философия и за кратък период съдбата на България може да бъде променена.

"Аз не знам защо държавата си прибира 50 процента от печалбата на всички държавни дружества, освен Държавната консолидационна компания, има липса на прозрачност и обществени поръчки. От днес назначаваме още един член на ДКК, надяваме се, че бордът ще го избере за изпълнителен директор", добави служебният икономически министър.

Кирил Петков уточни, че при назначаването на служебното правителство с президента Румен Радев са имали обща визия.

"Не съм получил нито едно обаждане, което да ми казва направи това или онова. Да се каже, че оставам в политиката е теоретична сценка. Чувствам се удовлетворен за нещата, които постигнахме", каза още Кирил Петков.